•  
  •  
 

Title

Evaluation of beef production from zebu culling cows

Resumen

Se llevó a cabo un estudio para evaluar el rendimiento cárnico al detal de canales de vacas cebú de descarte (n=21) con edades entre 36 y 72 meses. Las vacas provenientes de un hato de cría en el piedemonte llanero arribaron a Bogotá para ser faenadas en el Frigorífico Guadalupe. El peso final fue tomado después del desembarque. Las canales fueron pesadas en caliente y en frío (7 días posmerma por frío), separadas en medias canales y luego fueron trasladadas a la empresa Cialta S.A. para su desposte y comercialización. Las vacas pesaron ante mortem 417 kg ±37, tuvieron pesos de canal caliente y frío de 209±15 kg y 199±16 kg, respectivamente. El rendimiento de cortes por animal fue en promedio de 50 kg, 55 kg, 15 kg, 60 kg y 17 kg, para total de carne delantero, trasero, industrial, cortes con hueso y subproductos, respectivamente. Los promedios de cortes de carne total fueron satisfactorios, indicando la posibilidad de producir carne a partir de vacas cebú descarte menores a 6 años con buenos rendimientos para el mercado de carne al detal

Palabras clave

Cebú, peso canal, rendimiento de cortes, vacas

Abstract

A study was carried out to evaluate carcass yield of retail meat from culling zebu cows (n=21) ages ranging 36 to 55 months old. Cows arrived to Bogotá Guadalupe slaughterhouse from East Mountainplans humid tropic Colombia. Final weight FW was taken in slaughterhouse after hauling. Carcass cows were weighted Hot Carcass Weight HCW and Cold Carcass Weight CCW (7 days cooler shrink) and carried out to Cialta S.A. Meat Processor Enterprise to be disposed and marked like retail meat cuts. FW, HCW, CCW average was 417, 209±15 and 199±16 kilograms, respectively. Yield of retail meat from front and rear-quarters, canner, bone-cut and subproducts were 50, 55, 15, 60 and 17 kilograms respectively. Averages meat cuts boneless were satisfactory, indicated it is possible produce meat from culling zebu cows younger than 6 years old with good yield levels to retail meat market

Keywords

Carcass weight, yield retail meat, cows, zebu

Fecha de recepción

18 de febrero de 2010

Fecha de aceptación

13 de agosto de 2010

Fecha de publicación

2010-09-01

Licencia Creative Commons

Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 4.0 License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 4.0 License.

Tipo de documento

Artículo de investigación

Editorial

Universidad de La Salle. Ediciones Unisalle

Compartir

COinS
 
 

To view the content in your browser, please download Adobe Reader or, alternately,
you may Download the file to your hard drive.

NOTE: The latest versions of Adobe Reader do not support viewing PDF files within Firefox on Mac OS and if you are using a modern (Intel) Mac, there is no official plugin for viewing PDF files within the browser window.