•  
  •  
 

Revista Ciencia Animal

Title

Sustainable production of pirarucu

Resumen

El pirarucú (Arapaima gigas) es considerado una rareza natural por sus características físicas; es el pez con escamas de agua dulce más grande de la tierra; endémico de la gran cuenca del Amazonas y su clima ecuatorial con abundantes lluvias; es carnívoro, pulmonado, su lengua posee hueso y aunque los datos revelan una baja participación en la captura continental, se encuentra reportado en el Libro rojo de peces dulceacuícolas de Colombia en la categoría vulnerable, lo que denota su fragilidad ecológica, en virtud de la alta mortalidad, en estado alevino, unida a la pesca de individuos que aún no cuentan con la talla mínima de captura. La tarea de investigar su producción en cautiverio ha sido un interés de los gobiernos de Brasil y Perú; sin embargo, en Colombia, el establecimiento de los protocolos de manejo y producción aún son incipientes, sin que la población comprenda el potencial económico, social y ecológico de la especie. Por ello, en este artículo se presentan los resultados de un ejercicio experimental de producción seminatural y semintensiva, junto con la reflexión económica y prospectiva de sostenibilidad para la especie.

Palabras clave

Arapaima gigas, pirarucú, piscicultura, producción sostenible

Abstract

The pirarucu (Arapaima gigas) is considered a rare natural species due to its physical characteristics; it is the largest scaled freshwater fish on Earth, endemic from the Amazon basin and its equatorial climate and abundant rain. It is a carnivore air-breather and has a bony tongue, and although data reveals a low participation in continental capture, the pirarucu is reported as vulnerable in the Red Book of Freshwater Fish in Colombia, which shows its ecologic vulnerability due to the high mortality and capture of young fish that have not reached the minimum size to be captured. The task of investigating its reproduction in captivity has interested the governments of Brazil and Peru; however, in Colombia there are still a few management and production protocols, and the population does not understand the species’ economic, social and ecologic potential. Therefore, this article presents the outcome of an experimental exercise of semi-natural and semi-intensive production, together with an economic analysis and a sustainability forecast.

Keywords

Arapaima gigas, pirarucu, fish farming, sustainable production

Fecha de recepción

16 de marzo de 2012

Fecha de aceptación

17 de julio de 2012

Fecha de publicación

2012-10-01

Licencia Creative Commons

Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 4.0 License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 4.0 License.

Tipo de documento

Artículo de Investigación

Editorial

Universidad de La Salle. Ediciones Unisalle

Compartir

COinS
 
 

To view the content in your browser, please download Adobe Reader or, alternately,
you may Download the file to your hard drive.

NOTE: The latest versions of Adobe Reader do not support viewing PDF files within Firefox on Mac OS and if you are using a modern (Intel) Mac, there is no official plugin for viewing PDF files within the browser window.