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Título en lengua extranjera

Technology management for the agricultural sector in Cartagena del Chairá - Caquetá

Tutor 1

Fernández Lizarazo, John Cristhian

Resumen

La implementación de técnicas eficientes en la agricultura se ostenta como una salida para verificar la seguridad alimentaria, al crecimiento poblacional. El rendimiento del cultivo de yuca (Manihot esculenta Crantz) en el municipio de Cartagena del Chairá es significativamente inferior comparado con los medios nacionales, lo anterior se atribuye a la poca o ninguna gestión de tecnologías para el sector agropecuario. Además, no se han implementado alternativas que contribuyan a mejorar la calidad de vida de las familias campesinas. La ejecución del proyecto consta de cuatro componentes, agronómico (establecimiento de 10.000 m2 de yuca (M. esculenta Crantz) Clon de siete meses, con una densidad de 11.500 plantas), investigativo (evaluación dos tipos de fertilización y una tecnología, La implementación de biodigestores son una alternativa para la producción de biogás, la disminución en la tala de árboles y la producción de bioinsumos. El 92,3% de producción se comercializa a un propietario de finca de la región, la cual fue destinada a la alimentación animal. Finalmente se puede concluir que las condiciones agroecológicas del municipio de Cartagena del Chairá, y la implementación de técnicas agronómicas favorecen el establecimiento de cultivó de yuca (M. esculenta Crantz) Clon de siete meses.

Resumen en lengua extranjera 1

The implementation of efficient techniques in agriculture is shown as an outlet to guarantee food security, to population growth. The yield of cassava cultivation (Manihot esculenta Crantz) in the municipality of Cartagena del Chairá is significantly lower compared to the national average, the above is attributed to the little or no management of technologies for the agricultural sector. Additionally, alternatives that contribute to improving the quality of life of rural families are not implemented. The execution of the project consists of four components, agronomic (establishment of 10,000 m2 of cassava (M. esculenta Crantz) Clone of seven months, with a density of 11,500 plants), investigative (Evaluate two types of fertilization and a technology Mycorrhizal Fungus technology (AMF) for increasing the yield on cassava production (M. esculenta Crantz), social (implementation of continuous flow biodigesters as an alternative for biogas production and bio-fertilizer and field entrepreneurship (production marketing and evaluation of the economic viability of the project. According to the results, the implementation of agronomic practices significantly increases the yield in the Cassava Clone (M. esculenta Crantz) established. The interaction between the compost / chemical fertilization factors, presented the greatest effect against the variables evaluated and productive and economic compensation. The application of AMF technology did not generate an effect on the response variables. The implementation of biodigesters is an alternative for the production of biogas, the decrease in the felling of trees and the production of bio-inputs. 92.3% of the production was sold to a farm owner in the region, which was destined for animal feed. Finally, it can be concluded that the agroecological conditions of the municipality of Cartagena del Chairá, and the implementation of agronomic techniques favor the establishment of cassava cultivation (M. esculenta Crantz) Clone of seven months.

Programa académico

Ingeniería Agronómica

Palabras clave

Yuca, tecnología, HFMA, factores, niveles y biodigestores, Cassava, technology, AMF, factors, levels and biodigesters

Tipo de documento

Trabajo de grado - Pregrado

Licencia Creative Commons

Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 4.0 License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 4.0 License.

Fecha de elaboración

2019

Programa académico

Ingeniería Agronómica

Facultad

Facultad de Ciencias Agropecuarias

Publisher

Universidad de La Salle. Facultad de Ciencias Agropecuarias. Ingeniería Agronómica

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