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Title

Design and evaluation of a technological system for bovine feeding in a calid zone at alto Magdalena

Digital Object Identifier (DOI)

https://doi.org/10.19052/mv.2051

Fecha de recepción

14 de septiembre de 2006

Fecha de aceptación

26 de octubre de 2006

Resumen

El presente estudio se llevó a cabo en Agrinsa (Tolima) con el objetivo de evaluar un sistema tecnológico de manejo para la alimentación intensiva de bovinos. Se usaron 30 toretes Cebú comercial con un peso inicial promedio de 210 kg en un diseño de bloques completamente aleatorizado en tres tratamientos que consistieron en la inclusión del 57,7% (T1), 47,1% (T2) y 36,8% (T3), de la mezcla tamo de arroz con pollinaza, los demás ingredientes fueron: semilla de algodón, harina de arroz, cacota de algodón, tortave, melaza, y una premezcla de vitaminas y minerales. La duración de la prueba fue de 105 días, al finalizar el experimento se observó una ganancia de peso vivo superior en los animales sometidos al Tratamiento 3 (p<05) de 1,012gr/día, seguida por el tratamiento 2 con 840gr/día y el Tratamiento 1 con 680 gr/día. La evaluación del consumo mostró que el tratamiento 3 fue el mejor, con diferencias estadísticas entre los tratamientos (p<05); sin embargo la mejor conversión alimenticia se evidenció con el Tratamiento 2 (6,91) superando al tratamiento 3 (7,04). En el análisis de digestibilidad de las dietas, el mejor índice lo obtuvo el tratamiento 3 con el 63,38%, y en su orden el Tratamiento 2 (59,11%) y el Tratamiento 1 (51,53%), en el mismo orden el tratamiento con mayor rentabilidad fue el Tratamiento 3 (12,4%), en el Tratamiento 2 se obtuvo un porcentaje del 9,94%, y el Tratamiento 1 arrojó un porcentaje negativo del -6,58%. El manejo de los toretes en instalaciones móviles, armables y desarmables, fue apropiado y cumplió su propósito para este diseño.

Palabras clave

tamo de arroz, pollinaza, subproductos de cosecha, ceba intensiva

Abstract

The present study was carried out in AGRINSA CORP (Tolima), the objective was to evaluate a technological system of appropriate handling for the intensive bovine feeding. 30 young bull commercial Zebu were used with an average first weight of 210 kg within a design of blocks totally randomized in three treatments, which consisted on the inclusion of 57,7% (T1), 47,1% (T2) and 36,8% (T3), from the mixture of fuzz of Rice with brioler litter, the other ingredients were: Cotton seed, flour of rice, cotton dung, tortave, molasses, and a premixture of vitamins and minerals. The test took 105 days, when concluding the experiment an increase of live weight was observed, it was bigger in animals that were into the third Treatment (p <05) with values of 1,012 (g/day), followed by treatment two with 840 g/day and Treatment one with 680 gr/day. The evaluation of feed intake showed that the third treatment was the best, with statistics differences among the treatments (p <05); however the best nutritious conversion was evidenced within the second Treatment (6,91) overcoming to treatment three (7,04). In the digestibility analysis of diets, the best index obtained was in the third treatment with 63,38%, followed by the second treatment (59,11%) and the first Treatment (51,53%), in the same order the treatment with more profitability was the third Treatment (12,4%), in Treatment two was obtained a percentage of 9,94%, and the first treatment obtained a negative percentage of -6,58%. The handlings of the young bulls in mobile, folding and disable facilities were appropriate and completed the purpose for this design.

Keywords

fuzz of rice, broiller litter, crop byproducts from the region, intensive feeding of bovine

Tipo de documento

Article

Licencia Creative Commons

Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 4.0 License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 4.0 License.

Páginas

23 - 34

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