•  
  •  
 

Title

Effects of dietary energy and protein on productive performance of Oreochromis niloticus fry (chitralada strain)

Digital Object Identifier (DOI)

https://doi.org/10.19052/mv.2056

Fecha de recepción

15 de agosto de 2006

Fecha de aceptación

15 de noviembre de 2006

Resumen

El objetivo del trabajo fue evaluar el desempeño productivo de alevinos de Oreochromis niloticus variedad chitralada, alimentados con diferentes niveles de energía y proteína. Se implementaron seis dietas con dos niveles de energía (3300 y 3600 kcal/kg) y tres niveles de proteína (35, 40 y 45%) generando seis diferentes relaciones energía/proteína (128; 9,42; 9,00; 8,25; 8,00 y 7,33 kcal ED/g: PC). Se utilizaron 192 alevinos, los cuales fueron distribuidos aleatoriamente en cuatro acuarios por tratamiento a una densidad de 8 individuos por acuario. El alimento fue ofrecido a voluntad dos veces al día (8:00 y 15:00 horas). Fue registrado el peso de los alevinos al inicio del experimento y posteriormente cada 15 días, hasta el día 45, día en el cual se concluyó el ensayo. Fueron evaluados: Ganancia de Peso (GP),Tasa de Crecimiento Específico (TCE), Factor de Conversión Alimenticia (FCA), Eficiencia de Utilización de Energía y de Proteína (EUE y EUP), Tasa de Retención de Energía y de Proteína (TRE y TRP) y sobrevivencia. Para GP las relaciones energía/proteína de 8,25 y 9,42 fueron las que mejores resultados mostraron (p<05). En cuanto a la TCE, FCA, EUE y EUP no hubo diferencias significativas entre ninguno de los tratamientos utilizados (p>05); similar comportamiento se observó en la TRP, sin embargo la TRE fue significativamente superior (p<05) al utilizar la relación energía/proteína de 7,33 y en general fue mejor en los tratamientos con 3300 kcal/kg con respecto a los de 3600 kcal/kg. La sobrevivencia no fue afectada por los tratamientos (p>05).

Palabras clave

energía, proteína, relación energía/ proteína, Oreochromis niloticus, chitralada

Abstract

The purpose of this experiment was to evaluate the productive performance of Oreochromis niloticus fry chitralada strain, feed with different energy and protein levels. Six diets with two energy levels (3300 and 3600 kcal/kg.) and three protein levels (35, 40 and 45%) were implemented, generating six different energy / protein levels (10.28, 9.42, 9.0 8.25, 8.00 and 7.33 kcal ED/g PC). A batch of 192 fries which came from a commercial farm was distributed randomly in four treatment aquariums with a density of 8 individuals per aquarium. Food was provided at will twice a day (8:00 and 15:00 hours). The starting weight of the fry was registered, and later every 15 days, until day 45, in which the essay finished. Weight gain (GP), specific growth rate (TCE), alimentary conversion factor (FCA), the efficiency in energy and protein use (EUE and EUP), energy and protein retention rates (TRE and TRP) and survival were evaluated. It was concluded that for the (GP), 8.25 and 9.42 energy / protein relations were the best results (p<0.05). As per TCE, FCA, EUE y EUP there were not significant differences among the treatments used (p>0.05); a similar behavior was observed in TRP, but TRE was significantly superior (p<0.05) with an energy / protein relation of 7.33, and in general it was better in the treatments with 3300 kcal/kg with respect to 3600 kcal/kg. Survival was not affected by the treatments (p>0.05).

Keywords

energy, protein, energy / protein relation, Oreochromis niloticus, chitralada

Tipo de documento

Article

Licencia Creative Commons

Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 4.0 License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 4.0 License.

Páginas

89 - 97

Compartir

COinS