Tutor 1

González, Claudia Margarita

Resumen

El inicio de este trabajo de grado se fundamenta en la necesidad de recopilar y analizar los datos de campo arrojados por el proyecto “Mejoramiento de la Calidad de Leche en Hato Municipio de Soacha”, realizado por la Asociación Nacional de Productores de Leche – ANALAC y el Fondo Nacional de Desarrollo – FONADE; complementando estos resultados con un acopio de información de diferentes fuentes para posteriormente hacer un análisis general de la producción de leche de bovino en el municipio de Soacha, departamento de Cundinamarca, y así poder brindar herramientas para la formulación de política lechera en el país. Dentro de este trabajo de grado se encuentra una breve descripción de las generalidades del sector lácteo en Colombia enfocado primordialmente al mediano y pequeño productor de leche. Así mismo se encontrará una reseña de las particularidades del sector en la microcuenca productora del municipio de Soacha, departamento de Cundinamarca, la descripción de las características sociales, culturales y económicas vinculadas a la producción de leche. Por último se realiza una evaluación estadística sobre los promedios de las muestras de leche a las que previamente se les tomaron datos de tiempo de reductasa en horas, porcentaje de grasa, porcentaje de proteína, porcentaje de lactosa, sólidos totales, sólidos no grasos, en las 18 veredas tomadas por sus característica de producción de leche bovina y estos datos se comparan con lo que exige la Legislación Nacional para verificar su cumplimiento.

Resumen en lengua extranjera 1

The beginning of this grade work is based in the necessity of analyzing the heady field data for the project “Improvement of the Quality of Milk in Cluster Municipality of Soacha” carried out by the National Association of Producing of Milk - Analac and the National Fund of Development- Fonade; supplementing these results with a storing of information of different sources stops later on to make a general analysis of the production of milk of bovine in the municipality of Soacha department of Cundinamarca, and this way to be able to offer tools for him political milkmaid's formulation in the country. It is for all of knowledge that the milk like participant food in the basket basic relative are maybe the most important for their nutritional contribution; on the other hand the social and economic component that represents the small and medium cattle raising producer of milk of bovine in Colombia is fundamental inside the rural socioeconomic outline. The rate of growth of the cattle raising of milk in the country during two o'clock finishes decades it has come growing in a significant way inside the economy, displacing every time but the contribution as regards economic growth to the cultivations of long cycle, and consequently its social importance. Inside this grade work, it is a brief description of the generalities of the milky sector in Colombia, focused primarily to the producing of small and medium milk. Likewise he found a review of the particularities of the sector in the micro basin producer of the municipality of Soacha department of Cundinamarca. The description of the social, cultural and economic characteristics linked to the production of milk in the municipality of Soacha as well as the cattle characteristics that frame the particularities of the sector in Soacha are analyzed also inside this document. At the end, it is carried out a statistical evaluation on the averages from the samples of milk to those that previously were taken data of: Time of decomposition in Hours, Percentage of Fat, Percentage of Protein, Percentage of Lactose, Total Solids, non Fatty Solids and Point of Freezing , in the 18 sidewalks taken by their characteristic of being producers of milk of bovine.

Palabras clave

Producción de leche, Control de calidad en la leche, Productos lácteos

Tipo de documento

Trabajo de grado - Pregrado

Licencia Creative Commons

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This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 4.0 License.

Fecha de elaboración

2005

Programa académico

Zootecnia

Facultad

Facultad de Ciencias Agropecuarias

Publisher

Universidad de La Salle. Facultad de Ciencias Agropecuarias. Zootecnia

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