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Title

Transport phenomena in the production of pectolytic enzymes from aspergillus foetidus under submerged fermentation conditions

Resumen

En esta investigación se evaluó el proceso de obtención de las enzimas pectolíticas endopolimetilgalacturonasa (endo-PMG) y pectinesterasa(PE) con una cepa del hongo Aspergillus foetidus. La producción de las enzimas se realizó en un biorreactor New Brunswick modelo BioFlo 110 (ubicado en el Laboratorio de Biotecnología de la Facultad de Ingeniería de Alimentos de la Universidad de La Salle), con fermentaciones de 3 L de medio de cultivo que contenía pectina cítrica como sustrato y con adición permanente de 3 L/min de oxígeno. En estas condiciones de la fermentación sumergida se hallaron los siguientes resultados en los fenómenos de transporte desarrollados: coeficiente de transferencia de película entre la pared del biorreactor y el medio de 1.710 W/Km2, coeficiente de transferencia de masa de 4,24x10-4 m/s, coeficiente volumétrico de transferencia de masa de 6,07x10-3 s-1, y una potencia disipada con aireación de 0,089 W; para unos rendimientos de 0,030 kg de enzimas/3 L de medio y 0,83 kg de enzimas/1 kg de biomasa

Palabras clave

Aspergillus foetidus, enzimas pectolíticas, fenómenos de transporte, transferencia de calor, transferencia de masa

Abstract

The production process of the pectolytic enzymes endo-polymethylgalacturonase (endo-PMG) and pectin esterase (PE) from a fungal strain of Aspergillus foetidus was sutidied in this research. The pectolytic enzymes were produced in a New Brunswick BioFlo 110 bioreactor located in the Laboratory of Biotechnology at the Food Engineering Department of La Salle University. The fermentation assays were carried out in 3 L batches of growth medium with citric pectin as the substrate and permanent addition of oxygen at 3 L/min. Under these fermentation conditions, the following results were found in the developed phenomena: film transfer coefficient between the bioreactor wall and the growth medium: 1.710 W/K.m2, mass transfer coefficient: 4,24x10-4 m/s, volumetric mass transfer coefficient: 6,07x10-3 s-1, and an aeration-dissipated potency of 0,089 W; for yields of 0,030 kg of enzymes/3 L growth medium and 0,83 kg of enzymes/1 kg of biomass. These results are close to those found by other researchers

Keywords

Aspergillus foetidus, pectolytic enzymes, transport phenomena, heat transfer, mass transfer

Fecha de recepción

4 de julio de 2006

Fecha de aceptación

15 de septiembre de 2006

Fecha de publicación

2006-12-01

Licencia Creative Commons

Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 4.0 License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 4.0 License.

Tipo de documento

Artículos de investigación

Editorial

Universidad de La Salle. Ediciones Unisalle

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